Ποτέ ξανά κίτρινα δόντια

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΚΥΡΙΟΝ" ΝΙΜΙΤΣ

Κύριε Νίμιτς.

Θα ήθελα αρχίζοντας, να αποφύγω την ερώτηση περί της Σλαβικής καταλήξεως σε «-ιτς» του επιθέτου σας, το οποίο μάλλον μαρτυρεί και το ΓΙΑΤΙ διάλεξαν εσάς για μεσολαβητή του Μακεδονικού ζητήματος. Δεν την απέφυγα όμως, επειδή δεν καταφέρατε ακόμη να μου κάνετε λοβοτομή στην σκέψη. Ως συνήθως, όποιον σκέπτεται, εσείς οι Αμερικάνοι τον εξαφανίζετε κι ασχολείστε μονάχα με τους ανεγκέφαλους, τους οποίους και μπορείτε να χειρίζεστε σαν τα κουρδιστά ρομποτάκια. Δυστυχώς για όλους εσάς, εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια μη λοβοτομημένα από εσάς μυαλά τα οποία θα σας εμποδίσουν στο κατάπτυστο έργο που έχετε διατεταγμένη υπηρεσία να διαπράξετε.
Συνήθως, για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει ένας μεσολαβητής έξυπνος, αντικειμενικός και μορφωμένος, μάλιστα με ειδικές γνώσεις επί του περιεχομένου του θέματος. Εσείς κύριε Νίμιτς όχι μόνον δεν είστε αντικειμενικός, αλλά είστε και ο πλέον ανενημέρωτος και άσχετος για το θέμα της Μακεδονίας αλλά και γενικά της Ελληνικής αρχαίας ιστορίας. Όσο για την αντικειμενικότητά σας, αυτή ανήκει σε άλλες σφαίρες άλλου πλανήτη διότι μάλλον το μυαλό σας βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό έξω από την γήινη ατμόσφαιρα.
Όχι κύριε Νίμιτς, δεν είστε ο πλέον ειδικός για να μας λύσετε το πρόβλημα, όχι επειδή είχαμε ποτέ πρόβλημα αλλά επειδή ΕΣΕΙΣ με το «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ» σας το δημιουργήσατε, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήσατε και την κατεδάφιση των διδύμων πύργων σαν αιτία για άλλον έναν πόλεμο. Κανείς αεροπειρατής δεν επέβαινε των αεροσκαφών, αλλά είχατε φροντίσει να τοποθετηθούν τσιπάκια στον αυτόματο πιλότο που να οδηγούν τα αεροπλάνα πάνω στους πύργους κι ακριβώς στο ίδιο σημείο και τα 2. Σύμπτωση; Το γνωστό άσπρο ιπτάμενο αντικείμενο που όλος ο πλανήτης είδε πίσω από τους πύργους, κατεύθυνε τα αεροπλάνα που είχαν το μικροτσίπ, στο ακριβές σημείο. Όπως και στο πεντάγωνο, που όχι μόνο δεν υπήρχε ούτε συντρίμμι από αεροσκάφος, αλλά ούτε και..... πτώματα.
ΔΕΝ είστε μεσολαβητής, είστε καλοπληρωμένος κατασκευαστής συκοφαντιών, κατασκευαστής πολέμων ενάντια σε όποιον αντιτίθεται στα Εβραιο-Αμερικανικά σας συμφέροντα, είστε ένας ΗΛΙΘΙΟΣ χωρίς πατρίδα που απλά πατάει πάνω σε κάτι χωρίς να του έχει δώσει μία ονομασία.
Σας παρακαλώ να με μηνύσετε, σας θεωρώ ΗΛΙΘΙΟ και ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ. Πρέπει το κάνετε, επειδή έχω διασπείρει στον πλανήτη μέσω διαδικτύου την άποψή μου αυτή (σε μετάφραση) για το ΗΛΙΘΙΟ πρόσωπό σας. Στο δικαστήριο να έλθετε προσωπικά και να μην φέρετε μονάχα τον απεσταλμένο σας, γιατί θα πρέπει ΕΣΕΙΣ και μόνο ΕΣΕΙΣ να υπερασπίσετε τον εαυτό σας απέναντί μου και να αποδείξετε στον πλανήτη ότι δεν είστε όπως σας περιγράφω αλλά ένας πανέξυπνος, δημιουργικός, με όλο ανθρώπινα αισθήματα αγάπης για τον πλησίον σας άνθρωπος.
Και μην ξεχάσετε να αποδείξετε και το ΠΟΙΟΝ εσείς θεωρείτε σαν «Πλησίον» σας.
Μία απόδειξη της ασχετοσύνης σας και της διατεταγμένης υπηρεσίας σας, είναι και τα παρακάτω που θα διαβάσετε. Είστε «ΆΠΑΤΡΙΣ» κύριε Νίμιτς.

Πρώτα θα πρέπει να βρείτε ένα όνομα για την χώρα σας κι έπειτα να ασχολείστε με άλλους, που ΚΑΙ ιστορία έχουν, ΚΑΙ όνομα είχαν κι έχουν. Πράγμα που από μόνο του δηλώνει ότι μάλλον ΔΕΝ θα πρέπει να ασχολείστε, εφόσον τα πράγματα είναι ήδη στην θέση τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εκτός κι αν αποφασίσατε να αλλάξετε διακόσμηση στον πλανήτη. Αν βαρεθήκατε δηλαδή κι αποφασίσατε να βαφτίσετε το λιοντάρι σε πίθηκο.
«Ήταν κάποτε ένα ποντίκι που ήθελε να γίνει γάτα. Και ντυνόταν σαν γάτα, μέχρι και ειδικό σαμπουάν για να μακρύνει η γούνα του έφτιαξε. Και η γούνα μάκρυνε και η ουρά κόπηκε, αλλά όσο και να προσπάθησε να μοιάσει με την γάτα, ήταν απλά πάντα ένα ποντίκι, με κομμένη ουρά και μεταλλαγμένη τρίχα. Μετά, άρχισε να διαδίδει ότι ήταν μία γάτα «νάνος». Έτσι, για να το πιστέψουνε. Όταν όμως έβλεπε ή μύριζε την αληθινή γάτα, το έβαζε ΠΑΝΤΑ στα πόδια.»

ΑΜΕΡΙΚΗ κύριε Νίμιτς, ονομάζεται η ήπειρος κι όχι η χώρα σου, που είναι «χήρα» από όνομα. Η δήθεν χώρα σου ονομάστηκε εν συντομία Η.Π.Α., δηλαδή Ηνωμένες Πολιτείες (της ηπείρου) Αμερικής. Κι ότι είναι ενωμένο, ξεκολλάει, δεν είναι ΟΜΟΟΥΣΙΟ. Η κάθε πολιτεία σας, έχει τους δικούς της νόμους. ΠΟΥ είναι η ομοιομορφία του κράτους σας κύριε ειδικέ στο να λύνετε τα προβλήματα των άλλων που εσείς δημιουργείτε; Ας «σας» δίνατε ένα όνομα. Επί 500 χρόνια δεν το καταφέρατε και έχετε την απαίτηση να λύνετε τα προβλήματα των άλλων; Ονομαστείτε «Νέα Λατινία» και μετά το ξανασυζητάμε !!!

Όπως και να το κάνουμε, ακόμα κι Ελληνικά κι Ελληνική παιδεία να αποκτήσουνε οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία είναι εκεί που ήταν ανέκαθεν και δεν πρόκειται ποτέ να πάει αλλού, όσο κι αν το προσπαθήσουν. Το συγκεκριμένο γεωγραφικό μας κομμάτι λέγεται Μακεδονία. Δεν ξεχειλώθηκε λίγο προς τα δεξιά ή αριστερά. Αυτή ήταν κι αυτή είναι. Την Ελληνική γλώσσα μιλούσαν και μιλάνε εδώ, την αλλοδαπή ανέκαθεν «εκεί». Με την ευκαιρία, μιάς και έχετε πολλές πόλεις με Ελληνικά ονόματα στην δήθεν χώρα σας, παρακαλείστε αν έχετε την ευγενή ευχαρίστηση, να αλλάξετε ένα από τα αστέρια της σημαίας σας με το Ελληνικότατο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ αστέρι της ΒΕΡΓΙΝΑΣ.

Κι επειδή πιστεύω ότι είστε αρκετά αργόστροφος τεμπέλης και ΗΛΙΘΙΟΣ για να σκεφτείτε τί ακριβώς εννοώ, απλά σας λέω για την πολιτεία της ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Δηλαδή την «ΒΕΡΓΙΝΑ» μας, που δώσατε ονομασία σε πολιτεία σας και τώρα κάνετε ότι δεν ξέρετε, συν το ότι αποκαλέσατε τον Αλέξανδρο σφαγέα των εθνών. Το ονοματάκι όμως της περιοχής μας, το χρησιμοποιήσατε !!!

Και το χρησιμοποιήσατε όταν ακόμη δεν ήταν ο Τίτο σπέρμα στα αρχίδια του πατέρα του μα ούτε κι αυτός στα του δικού του πατέρα και πάει λέγοντας. Και κανείς από τους Σκοπιανούς δεν είχε ιδέα για το αν υπάρχει Μακεδονία. Επειδή απλούστατα δεν υπήρχαν και τα Σκόπια.
Δεν τους είχε ανακαλύψει η μάνα τους ακόμη.
Μας χρωστάτε τον πολιτισμό σας, τις τέχνες σας, τα πάντα. Αντί να μας προστατεύετε εσείς προσπαθείτε να μας αφανίσετε. Σας πληροφορούμε, ότι εμείς οι Έλληνες ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΝΔΙΑΝΟΙ που τους διώξατε από το σπίτι τους, κατακρεουργήσατε και αφανίσατε από την ίδια τους την γη για να μείνετε και να εξαπλωθείτε σαν το μικρόβιο εσείς επάνω της.
Ποτέ στις χιλιετίες που πέρασαν δεν μίσησε κανείς τον Έλληνα παρά μόνον οι βάρβαροι μέσα στους οποίους συγκαταλέγεσαι κι εσύ.
Η διαφορά είναι στο ότι εμείς εκπολιτίσαμε τους βαρβάρους, αλλά εσείς είστε ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ – ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ νέων βαρβάρων made in U.S.A. (Ηνωμένοι Βάρβαροι δηλαδή).
Δεν σας προκαλεί ερώτημα το ΓΙΑΤΙ σας μισεί ολόκληρος ο πλανήτης; Τί άλλο εκτός από πολέμους, συμφορές και Χολιγουντιανές ταινίες με το πώς να σκοτώνεις πιο επώδυνα τον γονέα σου και να βιάζεις την αδερφή σου με την απειλή τσεκουριού προσφέρατε στον κόσμο;
Σας επισυνάπτω την σημαία σας, από την οποία και σας καλώ να αλλάξετε το αστέρι σας με το δικό μας το Ελληνικότατο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, που δικαιωματικά μας ανήκει κι αν δεν σας κάνει και κόπο, αλλάξτε και τις κόκκινες γραμμές σας που θυμίζουν αίμα, με τις μπλε τις δικές μας που θυμίζουν γαλήνη, θάλασσα και ουρανό.


Θα σας συνιστούσα να πάτε να παίξετε καμία παρτίδα γκολφ, να πάτε κανένα θέατρο, να κυνηγήσετε κανέναν.... Ινδιάνο όπως παλιά και να μας αφήσετε ήσυχους. Έτσι, να δούμε άμα δεν θα υπάρχετε εσείς από πίσω να σπρώχνετε τους Σκοπιανούς, αν θα τολμήσουν για οποιαδήποτε ονομασία ή ξαφνικά γνωρίζοντας το τί τους περιμένει, θα πάθουν ξαφνικά..... Μακεδονική Αμνησία.
Εμείς, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ τον τρόπο να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας με τον ίδιο τρόπο που θα γνωρίζατε κι εσείς αν είχατε προσπαθήσει να μάθετε λίγη από την ιστορία μας. Αλλά λιγάκι δύσκολο για έναν επαγγελματία δολοφόνο με γραβάτα το να μαθαίνει την ιστορία των λαών που σκοπεύει να δολοφονήσει.
Τελειώνοντας, σας παραθέτω ένα μικρό μάθημα ιστορίας του λαού που προσπαθείτε να δολοφονήσετε, για να σας προφυλάξω από το να γίνετε περισσότερο ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ από όσο ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ ήδη είστε:
(Α... και μην ξεχάσετε εκείνη την μήνυση !!! Δουλεύω όλη την ημέρα μέσα σε 4 τοίχους, με το κρύο, την ζέστη, δεν βλέπω ήλιο και τα μάτια μου δακρύζουν όταν βγαίνω στο φως. Σαν να είμαι ήδη στην φυλακή. Τον τάφο θα φοβηθώ; Εδώ είν’ Ελλάδα ΗΛΙΘΙΕ !!!)

*************************
********* ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ********

Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της αρχαίας Μακεδονίας της οποίας τα όρια ήταν τα ακόλουθα:
* Το Αιγαίο Πέλαγος και τα βουνά Καμβούνια, Πιέρια και Όλυμπος προς νότον.
* Οι λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα και τα βουνά Βαμβούνα, Σκόμιο και Ροδόπη προς βορράν.
* Ο ποταμός Νέστος προς ανατολάς και τα βουνά Γράμμος και Πίνδος προς δυσμάς.
Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι Μακεδόνες, ανήκαν σε μια από τις αρχαιότερες ελληνικές φυλές. Οι πλησιέστεροι συγγενείς τους ήταν οι Θεσσαλοί και ειδικότερα οι Μαγνήσιοι με τους οποίους μοιράζονταν την Αιολική καταγωγή.
* Η γλώσσα που μιλούσαν ανήκε στους αρχαιότερους τύπους της Ελληνικής και είχε συγγένεια με τις διαλέκτους της Αιολικής, Αρκαδικής, Κυπριακής και Μηκυναϊκής.
* Η θρησκεία των Μακεδόνων ήταν η ίδια με τη θρησκεία των άλλων Ελλήνων οι δε μύθοι και παραδόσεις τους ήταν τα ίδια που συναντούσες σε όλο τον ελληνικό κόσμο.
* Ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄και ο γιος του Αλέξανδρος ο Μέγας, στον οποίο οι Σκοπιανοί προσπαθούν επισταμένα να προσδώσουν «Σλαβομακεδονική» ταυτότητα ενεργούσαν όχι απλώς σαν Έλληνες, αλλά σαν Πανελλήνιοι Αρχηγοί με την έννοια ότι έκαναν πράξη την παλιά ιδέα του σχηματισμού ενός ενιαίου ελληνικού κράτους με τη συγχώνευση των ελληνικών πόλεων-κρατών.
* Στις χρονικές περιόδους που ακολούθησαν, και ειδικότερα μετά την εμφάνιση στη Βαλκανική των Σλάβων και των Βουλγάρων (6ο και 7ο αιώνα μ. Χ.) η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας όπως προσδιορίσθηκε προηγουμένως εξακολούθησε να είναι η έπαλξη και ο προμαχώνας του Ελληνισμού όπως ακριβώς ήταν και κατά την αρχαιότητα.
* Η Παλαιά Διαθήκη, οι αρχαίοι συγγραφείς, σύγχρονοι ερευνητές, αμέτρητες επιγραφές σε αγάλματα, τάφους, στήλες με ελληνικά ονόματα και αναθήματα, χιλιάδες νομίσματα, όχι μόνο στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ασία, μέχρι τις Ινδίες, επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι, οι Μακεδόνες ως Έλληνες, είχαν τους ίδιους θεούς, τις ίδιες θρησκευτικές λατρείες, και ότι ήταν αυτοί που διέδωσαν τη γλώσσα τους, που ήταν η ελληνική, και το ελληνικό πνεύμα σε όλο το γνωστό τότε κόσμο.
* Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει ακαταμάχητα και αδιάσειστα αυτούσια στοιχεία στα κείμενά της. Σε ένα από αυτά, ο Προφήτης Δανιήλ, 200 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προέβλεψε ότι «ο Βασιλιάς των Μήδων και των Περσών θα κατατροπωθεί από έναν Έλληνα Βασιλιά και ότι αυτόν τον πρώτο μεγάλο Βασιλιά θα τον διαδεχθούν τέσσερις Βασιλιάδες από το ίδιο Βασίλειο».
* Οι Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί δίνουν επίσης αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη ιστορική αναφορά δίνεται από τον Όμηρο ο οποίος στην Ιλιάδα μνημονεύει τα ονόματα διαφόρων Πελασγικών και Ελληνικών φυλών που ζούσαν στη Μακεδονία.
* Ο Στράβων αναφέρει: «Φυσικά η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας».
* Ο Ηρόδοτος γράφει : «Οι απόγονοι του Περδίκα, του πρώτου Βασιλιά των Μακεδόνων, είναι Έλληνες, όπως οι ίδιοι το θέλουν και όπως εγώ ο ίδιος το ξέρω».
* Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι : «Οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές κάτω από διάφορους Βασιλιάδες».
* Ο Πολύβιος λέει : «Οποία και πόσο μεγάλη τιμή πρέπει να ανήκει στους Μακεδόνες οι οποίοι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δεν έπαψαν ποτέ να μάχονται εναντίον των Βαρβάρων για την ασφάλεια των Ελλήνων».
* Ο Αρριανός, στο βιβλίο του «Ανάβαση του Αλεξάνδρου» αναφέρει ότι μετά τη μάχη του Γρανικού, ο Αλέξανδρος έκανε τα εξής : «Έστειλε στην Αθήνα, την πρώτη πόλη όλων των Ελλήνων, και όχι στην Πέλλα που ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τριακόσιες πανοπλίες και άλλα Περσικά λάφυρα, για να ανατεθούν στην πολιούχο Αθηνά με την αφιέρωση: «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των Βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Επίσης λέει ότι 2.000 Έλληνες μισθοφόρους των Περσών που συνέλαβε αιχμαλώτους, τους έστειλε δέσμιους στη Μακεδονία για να εργασθούν εκεί σαν δούλοι «ότι παρά τα κοινά δόξαντα τοις Έλλησιν, Έλληνες όντες, εναντία τη Ελλάδι υπέρ των Βαρβάρων εμάχοντο».
Με τις ενέργειές του αυτές ο Αλέξανδρος, εκτός από την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών και για τις πολύ λίγες περιπτώσεις που Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Περσών, δείχνει κυρίως πόσο περήφανος αισθανόταν για την ελληνική καταγωγή του, ότι το επίτευγμά του το θεωρούσε καθαρά ελληνικό και ότι το ίδιο θα έπρεπε να αισθάνονταν και οι άλλοι Μακεδόνες αφού ο Αλέξανδρος δεν έκανε καμιά ξεχωριστή αναφορά σ΄ αυτούς.
* Ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες ήταν μέλη των Δελφικών Αμφικτιονιών λέγοντας:
«Την εποχή μου οι Αμφικτιονίες ήταν τριάντα. Οι περιοχές της Νικόπολης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έστειλαν η κάθε μια από έξι αντιπροσώπους» δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνο Έλληνες ήταν μέλη Αμφικτιονιών. Επίσης ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μόνο Έλληνες μπορούσαν να αγωνιστούν, με πολλές συμμετοχές και πολλούς νικητές.
* Ο Γιόχαν Γουσταύος Ντρόϊζεν, διαπρεπής Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός στην ιστορία που έγραψε για το Μέγα Αλέξανδρο τονίζει ότι : «Και οι δύο, και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, μετέφεραν και μετέδωσαν στους λαούς της Ασίας όχι το Μακεδονικό πολιτισμό, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητος, αλλά τον ελληνικό πολιτισμό».

Δεν υπάρχει ομοιογένεια στον πληθυσμό των Σκοπίων.
Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Christian Science Monitor, στις 28 Οκτωβρίου 1992, στη σελίδα 19, από τον C.M. WOODHOUSE, πολύ γνωστό ιστορικό και πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου ο οποίος υπηρέτησε τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ανέφερε ότι: Ο πληθυσμός τους αποτελείται από 40-45% Σλάβους, 30% Αλβανούς, 10% Έλληνες και 10% Τσιγγάνους και λοιπούς.

**************

Σε χαιρετώ πανέξυπνο άτομο του πλανήτη και κατάπτυστο καμάρι της ενωμένης χώρας σου. (Αυτής, χωρίς όνομα.) Ν.Ν.L. (No Name Land).
Και μην ξεχάσεις όταν θα πας στα Σκόπια, μιάς και δηλώνουν Μακεδόνες, να τους πείσεις να σου μιλήσουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ, την ίδια γλώσσα που μίλαγε κι ο Αλέξανδρος. Και τα ονόματα ΔΕΝ κατέληγαν σε «–ιτς.» Περδίκοβιτς !!! Πτολεμαίωφ !!!
Ρώτα τους πριν 100 χρόνια αν είχανε ιδέα για κάποιο αστέρι της Βεργίνας και προς τα πού έπεφτε αυτή η περιοχή.
Και μία συγγνώμη εκ μέρους του προπάππου μου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δεν πέρασε από τα μέρη σου τον καιρό εκείνο, αλλά..... να..... δεν είχατε εφευρεθεί ακόμη!!!
(Μην ξεχάσετε το αστεράκι μας !!!)

Γιάννης Φραγκούλης.
Συγγραφέας θεμάτων που αφορούν τα δίκαια του Ελληνισμού.

Υ.Γ.: Σκεπτόμουν να καταγγείλω τον πρωθυπουργό της χώρας μου στην εταιρεία προστασίας ζώων επειδή βασανίζει το ανθρώπινο είδος που κατοικεί στον Ελλαδικό χώρο. Μάλλον τελικά θα συμπεριλάβω κι εσάς μαζί, αλλά για βασανισμό όχι μόνον των ανθρώπων του Ελλαδικού χώρου μα ολοκλήρου του πλανήτη. Να συμπεριλάβω και τον δικό σας πάνσοφο πρωθυπουργό στην λίστα;
Υ.Γ. 2: Ατλαντικός; Ατλάντα; Καλιφόρνια; (Καλός Φούρνος) Γεωργία; Ελληνικότατα όλα.
Αλλά το «προς τα πού πέφτει η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» δεν συμφέρει να το αποκαλύψουμε εάν δεν έχουμε συμφέροντα για να δημιουργήσουμε έναν πολεμάκο για να πουλήσουμε και κανένα όπλο !!! Έτσι ΚΑΦΡΕ ;!;!;!
***************

Συντάκτης

Γιάννης Φραγκούλης

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟΝ

1 Μαρτίου

Ευδοκίας οσιομ., Μαρκέλλου μ., Δομνίνης οσ., Αγαπίου Βατοπεδινού

1770 Απελευθέρωσις της Καλαμάτας από δύναμη 200 Μανιατών με

βοήθεια Ρώσων.

1825 Ο Ιμπραήμ κυριεύει την επαρχία Κορινθίας αμαχητί.

1826 Το Αιτωλικό παραδίδεται με συνθήκη στον Ιμπραήμ.

1833 Πρώτη έπαρσις της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της

Ακροπόλεως.

1914 Δύναμη 700 ενόπλων τουρκαλβανών αποκρούεται επιτυχώς από

τμήματα του Στρατού της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου, ύστερα από

σκληρό αγώνα στην Χειμάρρα (χωριό Βουνό). Οι συγκρούσεις αυτές

σηματοδοτούν την έναρξη του ενόπλου αγώνος των Βορειοηπειρωτών,

ο οποίος συνεχίσθηκε μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι αλβανοί

αναγκάσθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το

οποίο αναγνωριζόταν η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

1923 (ν.ημ.) Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Η 16η Φεβ. 1923 ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1945 513 Ιερολοχίτες υπό τον Ανχη (ΠΖ) Τρύφωνα Τριανταφυλλάκο

καταλαμβάνουν την νήσο Τήλο μετά από σκληρό αγώνα. Απώλειες

γερμανών 20 νεκροί και 142 αιχμάλωτοι. Ιερολοχίτες πεσόντες 2

και 2 τραυματίες.

1959 Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο όπου τον υποδέχονται με

ενθουσιασμό οι Έλληνες της Κύπρου.

---------------

2 Μαρτίου

+ Νικολάου Πλανά, Ησυχίου και Ευθαλίας μαρτ.

1331 Οι οθωμανοί του Ορχάν καταλαμβάνουν την Νίκαια της Βιθυνίας.

1354 Οι τούρκοι καταλαμβάνουν την Καλλίπολη της Ανατ. Θράκης,

επωφελούμενοι και από τους σεισμούς οι οποίοι έπληξαν την

περιοχή.

1822 Ο Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Γηροκομείου

Πατρών, την οποία κατείχαν 12.000 του Μεχμέτ Πασά.

1828 Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χασάν πασά φθάνει στην Χίο και

αναγκάζει τον Φαβιέρο να λύσει την πολιορκία του φρουρίου.

Την ίδια ημέρα φθάνει στην Χίο και ο Ελληνικός Στόλος υπό

τον Μιαούλη.

1833 Με Β.Δ. που εκδόθηκε από την Αντιβασιλεία του Όθωνος,

συγκροτούνται 10 Τάγματα Ακροβολιστών του Τακτικού Ελληνικού

Στρατού.

1913 Απελευθέρωσις της Σάμου από Διλοχία Στρατού, η οποία επέβαινε

στο οπλιταγωγό "Θεσσαλία", συνοδευόμενο από το θωρηκτό

"Σπέτσες" και τα αντιτορπιλικά "Νίκη" και "Βέλος".

---------------

3 Μαρτίου

Ευτροπίου, Κλεονίκου, Βασιλίσκου μάρτ., Ευθαλίας

1770 4.000 Μανιάτες αναγκάζουν, μετά από διήμερη πολιορκία, την

τουρκική φρουρά της Πύλου να παραδοθεί και απελευθερώνουν την

πόλη.

1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στην Μολδοβλαχία τον

"Ιερό Λόχο", αρχικής δυνάμεως 100 ανδρών, με Διοικητή τον

Γεώργιο Καντακουζηνό.

1827 Ο Γ. Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιώς επίθεση

του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 τούρκων.

Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1878 Οι τούρκοι, σε αντίποινα για την επανάσταση στην περιοχή

Πιερίας, πυρπολούν το Λιτόχωρο.

1913 Ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) κυριεύει εξ εφόδου τα

στενά της Κλεισούρας, ενώ η VIII Μεραρχία απελευθερώνει το

Αργυρόκαστρο και το Δέλβινο.

1957 Ηρωικός θάνατος του Γρηγορίου Αυξεντίου, ο οποίος, αρνούμενος

μέχρι τέλους να παραδοθεί στους άγγλους, επολέμησε επί ώρες

μόνος κατά ισχυράς αγγλικής δυνάμεως και δεν κατεβλήθη παρά

μόνον όταν οι τελευταίοι κατόρθωσαν να βάλουν φωτιά στο

κρησφύγετό του.

---------------

4 Μαρτίου

+ Ψυχοσάββατο

Γερασίμου Ιορδανίτου, Παύλου και Ιουλιανής μαρτ.

1913 Ο Ελληνικός Στρατός (Απόσπασμα Αχέροντος) απελευθερώνει την

κωμόπολη των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου.

---------------

5 Μαρτίου

+ Κυριακή Απόκρεω

Κώνονος, Αρχελάου, Ευλαμπίου, Μάρκου Αθηναίου

1770 Φάλαγγα Μανιατών ενισχυμένη και από Ρώσους στρατιώτες

απελευθερώνει τον Μυστρά και άλλες πόλεις της Λακωνίας.

1799 Οι Ρώσοι μπαίνουν στην Κέρκυρα μαζί με τους τουρκαλβανούς,

αφού εξεδίωξαν τους Γάλλους.

1829 Οι τούρκοι της Βόνιτσας, μετά από πολύμηνο και στενό

αποκλεισμό τους, παραδίδουν στις Ελληνικές δυνάμεις το φρούριο

της πόλεως και καταφεύγουν στην Πρέβεζα.

1913 Ο Ελληνικός Στρατός, προελαύνοντας, απελευθερώνει το Τεπελένι.

1913 Δολοφονείται στην Θεσσαλονίκη ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' από

κάποιον παράφρονα ονόματι Αλέξανδρο Σχινά. Στον θρόνο

ανέρχεται ο Διάδοχος Κωνσταντίνος.

1921 Διωγμοί και σφαγές στον Πόντο από τους τούρκους.

---------------

6 Μαρτίου

Των εν Αμορίω 42 μ., Αρκαδίου και Ησυχίου οσ.,

Ευρέσεως Τιμίου Σταυρού υπό Αγίας Ελένης

838 Αποκεφαλισμός στρατηγών, αξιωματικών και οπλιτών του στρατού

μας από τους Άραβες στο Αμόριο της Φρυγίας.

1863 Η Εθνική Συνέλευση εκλέγει Βασιλέα της Ελλάδος τον Γεώργιο,

δευτερότοκο γιο του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας.

1919 Το Ελληνικό Σώμα στην Μεσημβρινή Ρωσία διεξάγει, από 6 έως 21

Μαρτ. 1919, σκληρούς αγώνες προ της Οδησσού. Ο ηρωισμός των

ανδρών του εντυπωσιάζει εχθρούς και συμμάχους.

1941 Ενίσχυση των θέσεών μας στο μέτωπο της Τρεμπεσίνας, ύστερα

από την απελευθέρωση της περιοχής Μετσιγκοράνης και του

ανατολικού τμήματος των στενών της Κλεισούρας.

1943 Μάχη Φαρδυκάμπου, περιοχής Σιάτιστας, κατά την οποία ένοπλα

τμήματα της "Πανελληνίου Απελευθερωτικής Οργανώσεως" (ΠΑΟ),

υπό τον Ανχη (ΠΖ) Ι. Κοντονάσιο, επιτίθενται κατά κινουμένης

φάλαγγος ιταλικού τάγματος Πεζικού και πυροβολαρχίας, με

αποτέλεσμα την παράδοση 598 ιταλών με τον οπλισμό τους.

---------------

7 Μαρτίου

Οι εν Χερσώνι ιερομαρτ. Αρκαδίου και Νέστωρος Τριμυθούντος

961 Ο Στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει το Ηράκλειο Κρήτης

και απελευθερώνει την νήσο μετά από πολύχρονη και σκληρή

αραβική κατοχή.

1947 Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα, μετά από

μακρόχρονη τουρκική και ιταλική κατοχή.

1951 Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας

καταλαμβάνει, μετά από σκληρό αγώνα, το ύψ. 326, κοντά στην

περιοχή Γιονγκτού-Ρι και προκαλεί τα εγκωμιαστικά άρθρα του

διεθνούς τύπου.

---------------

8 Μαρτίου

Θεοφυλάκτου Νικομηδείας, Ερμού Αποστόλου, Δομετίου οσ.

1822 Δύναμη 300 επαναστατών υπό τους Κασομούλη, Διαμαντή και

Ντίτζια, επιχειρεί να καταλάβει το Οχυρό του Κολινδρού

Πιερίας, το οποίο κατείχαν οι τούρκοι. Μετά από την ενέργεια

αυτή, η Επανάσταση εξαπλώνεται στην περιοχή Ολύμπου.

---------------

9 Μαρτίου

+ Αγίων 40 μαρτύρων εν Σεβαστεία, Καισαρίου Ιατρού

1770 Εκτελέσεις κατοίκων Τρικάλων, Λάρισας και των γύρω χωριών από

τους τούρκους.

1822 Στο Σαραβάλι Πατρών, οι Έλληνες, υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη,

τρέπουν εις φυγήν τους τούρκους, οι οποίοι εγκαταλείπουν στο

πεδίο της μάχης 1.000 περίπου νεκρούς και τραυματίες.

1855 Θάνατος του ήρωος της Επαναστάσεως Κίτσου Τζαβέλλα.

1897 Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν την κατάληψη των φρουρίων της

Κρήτης από διεθνή στρατό.

1904 Επιτροπή αξιωματικών από τους Λοχαγούς (ΠΖ) Αναστάσιο Παπούλα

και Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπλγό (ΠΖ) Γεώργιο Κολοκοτρώνη και

τον Ανθλγό (ΠΒ) Παύλο Μελά, με 10 συνοδούς, περνά τον ποταμό

Αλιάκμονα και εισέρχεται στην Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της

επιτροπής, με εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, είναι η

επιτόπια εξέταση της καταστάσεως και η οργάνωση ενόπλου αγώνος

κατά της δράσεως των ξένων κομιτάτων και κυρίως των βουλγαρικών.

1908 Στα Βασιλικά Χαλκιδικής σκοτώνεται ο Μακεδονομάχος

Γ. Παπαπαναγιώτου.

1941 Αρχίζει η "Εαρινή Επίθεση" των ιταλών στο Βορειοηπειρωτικό

Μέτωπο, την οποία παρακολουθεί προσωπικώς ο Μουσολίνι. Η

επίθεση τελικώς αποκρούεται, χάρη στην σθεναρή αντίσταση του

Ελληνικού Στρατού.

1956 Ο Μακάριος με τον μητροπολίτη Κυρήνειας Κυπριανό, τον ιερέα

Σταύρο Παπαγαθάγγελο και τον δημοσιογράφο Πολ. Ιωαννίδη

απάγονται από τους άγγλους και μεταφέρονται στα νησιά

Σεϋχέλλες.

---------------

10 Μαρτίου

Κοδράτου Κορίνθου, Αναστασίας Πατρικίας,

Μιχαήλ Μαυρουδή του εκ Γρανίτσης νεομ.

1821 Οι πρόκριτοι Αχαΐας, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων συνέρχονται

στην Μονή της Αγίας Λαύρας υπό την προεδρία του Γερμανού,

μητροπολίτου Παλαιών Πατρών, και συστήνουν την "Αχαϊκή

Τριανδρία" από τους Γερμανό, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο.

1905 Ο Ελ. Βενιζέλος με 600 άνδρες καταφεύγει στο χωριό Θέρισος

Χανίων και εκδίδει προκήρυξη, με την οποία κηρύσσεται η Ένωση

της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα.

1921 Αρχίζουν συνδυασμένες επιχειρήσεις του Γ' Σώματος Στρατού από

Προύσα προς Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) και του Α' Σώματος Στρατού

από Ουσάκ προς Ακροϊνό (Αφιόν Καραχισάρ), χωρίς όμως επιτυχία.

Οι Ελληνικές δυνάμεις υποχρεώνονται να επανέλθουν στις βάσεις

εξορμήσεώς τους.

1943 Στο Κσαρ - Ριλάν Τυνησίας, Γάλλοι, Βρετανοί και Έλληνες

καταδρομείς (Ιερολοχίτες) αποκρούουν σφοδρές γερμανικές

επιθέσεις.

1956 Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα για την σύλληψη και εξορία του

Μακαρίου.

---------------

11 Μαρτίου

Σωφρονίου Ιεροσολύμων, Θεοδώρας εν Άρτη, Τροφίμου, Γεωργίου νεοφανούς

1822 Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με

150 Χιώτες που ήταν στην Σάμο, αποβιβάζονται στην Χίο και

πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά.

1854 2.000 Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Παπακώστα Τζαμάλα,

καταλαμβάνουν το χωριό Πλάτανος Αλμυρού και υψώνουν την

Ελληνική Σημαία.

1941 Δυνάμεις της Ι Μεραρχίας αποκρούουν ισχυρή ιταλική επίθεση

στην περιοχή Τρεμπεσίνας (ύψ. 731) και συλλαμβάνουν 501

αιχμαλώτους, από τους οποίους 23 αξιωματικοί.

---------------

12 Μαρτίου

+ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

Θεοφάνους ομολογητού, Γρηγορίου Διαλόγου, Συμεών Νέου Θεολόγου

1449 Φθάνει από τον Μυστρά στην πρωτεύουσά μας Κωνσταντινούπολη,

ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος.

1822 Δύναμη 240 επαναστατών, υπό τον οπλαρχηγό Καρατάσο,

συγκρούεται στην Μονή Παναγίας Δοβράς της Νάουσας με

4.000 τούρκους, υπό τον Μεχμέτ αγά. Ο Καρατάσος αναγκάζει

τους τούρκους να συμπτυχθούν, αφού εγκατέλειψαν στο πεδίο

της μάχης 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1921 Το Α' Σώμα Στρατού, μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνει την

οχυρωμένη τοποθεσία και την πόλη Τουμλού Μπουνάρ.

---------------

13 Μαρτίου

+ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ανακ. λειψ. Νικηφόρου Κων/πόλεως, Πουπλίου ιερομ. Αθηναίου

1822 Ο Γρηγόριος Σάλας, ως αντιπρόεδρος του Δ. Υψηλάντη, κηρύσσει

την Επανάσταση στην περιοχή Σκάλας του Ελευθεροχωρίου Ολύμπου.

1829 Ο Οθωμανός Διοικητής του Φρουρίου Αντιρρίου, Αβδή Αγάς ή

Άβταγας, παραδίδει το φρούριο στους Κ. Τζαβέλα, Χατζηχρήστο

και Μιαούλη, οι οποίοι από την προηγουμένη το πολιορκούσαν

από ξηρά και θάλασσα.

1959 Με διαταγή του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα - Διγενή,

διακόπτεται ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ και καλούνται οι μαχητές

να επανέλθουν στα ειρηνικά τους έργα.

---------------

14 Μαρτίου

Βενεδίκτου οσ., Θεογνώστου Κιέβου, Ευσχήμονος Λαμψάκου

1821 Ο Ι. Καποδίστριας, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε

επιστολή του προς τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αναγνωρίζει τα

δίκαια της Ελληνικής Επαναστάσεως.

1821 Ο Νικόλαος Σουλιώτης, μυημένος στην Φιλική Εταιρεία, με

προτροπή του Παπαφλέσσα στήνει ενέδρα και προσβάλλει στις

Πόρτες, κοντά στο Αγρίδι του Χελμού, τους τούρκους ταχυδρόμους

που μετέφεραν επιστολές του καϊμακάμη Σελήχ στον Χουρσίτ πασά

στα Ιωάννινα. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο της Επαναστάσεως.

1854 Ο Υποστράτηγος Χριστόδουλος Χατζηπέτρος αναλαμβάνει την

αρχηγία της Επαναστάσεως στην Θεσσαλία.

1921 Το Α' ΣΣ, μετά από σκληρές μάχες, καταλαμβάνει το Αφιόν

Καραχισάρ της Μικράς Ασίας.

1957 Εκτελείται δι' απαγχονισμού από τις αγγλικές κατοχικές αρχές

στην Λευκωσία ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης από την Τσιάδα

Πάφου, ο οποίος είχε καταδικαστεί εις θάνατον για την μεταφορά

οπλισμού στο δάσος της Πάφου.

---------------

15 Μαρτίου

Αγαπίου, Νικάνδρου μ., Αριστοβούλου επ. Βρεταννίας,

Μανουήλ εκ Σφακίων νεομ.

963 Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Ρωμανός Β' και αφήνει ως ανήλικους

Βασιλείς τους γιους του Βασίλειο Β', τον αποκληθέντα

Βουλγαροκτόνο, και Κωνσταντίνο Η'.

1311 Μετά από βαριά ήττα των Φράγκων του Δουκάτου των Αθηνών, από

τους Καταλανούς, κοντά στην Κωπαΐδα, ιδρύεται το Καταλανικό

Κράτος των Αθηνών, το οποίο επεκτάθηκε έως το Λιδωρίκι και

την Υπάτη και διατηρήθηκε μέχρι το 1387.

1797 Οι γενίτσαροι, με αφορμή το φόνο ενός απ' αυτούς, σφάζουν

ανηλεώς τους Έλληνες της Σμύρνης και πυρπολούν τις συνοικίες

τους.

1821 Ένοπλοι Έλληνες πυροβολούν τον βοεβόδα των Καλαβρύτων Ιμπραήμ

Αρναούτογλου και σκοτώνουν δύο ανθρώπους του.

1825 Τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις 4.000 ανδρών, υπό τον Ιμπραήμ,

προσβάλλουν κοντά στο Νεόκαστρο τους ολιγάριθμους άνδρες του

Χατζηχρήστου. Κατά την μάχη τραυματίστηκε σοβαρά ο Ιωάννης ή

Κατσής Μαυρομιχάλης, ο οποίος πέθανε μετά από διήμερο στην

Κυπαρισσία.

1826 Δύναμη 2.000 ανδρών, υπό τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, εκστρατεύει

με 14 καράβια στον Λίβανο. Ο άραβας εμίρης Μπεσήρ που τούς

είχε καλέσει, αρνείται να τούς βοηθήσει και αναγκάζονται να

αναχωρήσουν.

1903 Δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αγ. Χαρτζιτζής.

---------------

16 Μαρτίου

Σαββίνου, Ρωμανού, Πάπα μ., Χριστοδούλου εν Πάτμω, οι εν Φοινίκη δέκα μ.

1811 Tούρκοι σκοτώνουν τον μητροπολίτη Νέων Πατρών (Υπάτης) Γρηγόριο.

1825 Στην τοποθεσία Σχοινόλακα της Πυλίας συνάπτονται σκληρές μάχες

ανάμεσα στις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις, υπό τον Ιμπραήμ, και

τις ελληνικές υπό τον Καρατάσο. Οι Έλληνες κατορθώνουν τελικά

να τρέψουν σε φυγή τον εχθρό, ο οποίος εγκατέλειψε στο πεδίο

της μάχης μεγάλο αριθμό νεκρών και λογχοφόρα όπλα, τα οποία ο

Καρατάσος μετά την νίκη έστειλε ως τρόπαια στην Τρίπολη.

1826 Ο Ομέρ Πασάς, επικεφαλής 4.000 τούρκων, προσβάλλει στο

Λυκόρεμα της Καρύστου τις Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Γάλλο

φιλέλληνα Φαβιέρο. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις επί πέντε

ημέρες, οι Έλληνες ανατρέπουν και απομακρύνουν τον εχθρό,

προκαλώντας του σοβαρές απώλειες.

1878 Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αποβιβαστεί στον

Βόλο, συγκρούονται με 2.000 περίπου Έλληνες επαναστάτες στην

περιοχή της Μακρυνίτσας του Πηλίου. Ταυτόχρονα ο τουρκικός

στόλος υπό τον Χόβαρτ πασά, αποκλείει τις ακτές του Πηλίου.

Οι τούρκοι καταλαμβάνουν την Μακρυνίτσα και σκοτώνουν πολλούς

από τους κατοίκους της.

1941 Ο Ιταλικός στρατός, μετά την αποτυχία της "Εαρινής" του

επιθέσεως, αναδιπλώνεται στις αρχικές του θέσεις.

---------------

17 Μαρτίου

+ Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Αλεξίου ανθρώπου Θεού, Θεοστηρίκτου ομολ.

1821 Οι Πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη

Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνονται στο χωριό Τσίμοβα (Αρεόπολη) της

Λακωνίας και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.

1913 Συνθήκη Λονδίνου και τερματισμός του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1951 Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας

καταλαμβάνει το συγκρότημα των υψ. 325 στην Κορέα και προκαλεί

τα εγκωμιαστικά σχόλια των Συμμάχων.

1956 Σε μάχη με μαχητές της ΕΟΚΑ κοντά στο χωριό Φρέναρος

σκοτώνονται ένας άγγλος υπολοχαγός και ένας στρατιώτης, ενώ

άλλοι τρεις τραυματίζονται. Στο χωριό επεβλήθη συλλογικό

πρόστιμο 1.500 λιρών, καθώς κανείς εκ των κατοίκων δεν εδέχθη

να δώσει πληροφορίες για τους άνδρες της ΕΟΚΑ.

1959 Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γρίβας (Διγενής) φθάνει στην

Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις εκ μέρους της

Κυβερνήσεως και του λαού.

---------------

18 Μαρτίου

+ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ

Μνήμη δια κολλύβων θαυμ. Κυρίλλου Αρχιεπ. Ιεροσολύμων

1821 Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του τούρκου

διοικητού Καλαβρύτων Αρναούτογλου στην περιοχή Παλιοπύργου

και τούς αποκλείουν στους τρεις οχυρούς πύργους της πόλεως.

1926 Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών.

[Σημ. Φ.Μ.: Τώρα πάλι θα ακούσω τα εξ αμάξης χωρίς να φταίω! Είμαι όμως

υποχρεωμένος να μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο του ημερολογίου του ΓΕΣ,

όπως έκανα άλλωστε και στις 29 Δεκ. (1922, θάνατος Κων/νου Α'). :-| ]

1936 Πεθαίνει στην Γαλλία ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η μεγαλύτερη

πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδος. Γεννήθηκε το 1864 στις

Μουρνιές της Κρήτης και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετείχε στις Κρητικές Επαναστάσεις των ετών 1895 και 1896 και

το 1905 κήρυξε με το κίνημα του Θερίσου την ένωση της Κρήτης με

την Ελλάδα.

Προικισμένος με σπάνιες αρετές, απαράμιλλο αγωνιστικό πνεύμα,

τεράστια πολιτική διαίσθηση, αλλά και ενόραση προφητική, δέσποσε

για ένα τέταρτο του αιώνα στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. Υπήρξε

Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κατά τα έτη 1910-15, 1917-20

και 1928-32. Με εύστοχους χειρισμούς οδήγησε το Έθνος στους

νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, στον Α' Παγκ. Πόλεμο και

στις Συνθήκες Σεβρών (1920) και Λωζάνης (1923), με αποτέλεσμα την

απελευθέρωση εκατομμυρίων υπόδουλων Ελλήνων και τον εδαφικό

διπλασιασμό της χώρας.

Υπήρξε ο δημιουργός και το σύμβολο της Μεγάλης Ελλάδος, αλλά και ο

μεγαλουργός Κυβερνήτης της. Από την πίστη της ψυχής του μεταγγίζει

πίστη στην ψυχή του Έθνους και την περίοδο της παρακμής διαδέχεται

η αναγέννηση. Χάρη σ' αυτόν η Πατρίδα είδε ημέρες άφθαστης δόξας.

Η ακτινοβολία του και ο ρόλος του εκτείνονται πολύ πέρα από τα

ελληνικά σύνορα. Δίκαια θεωρήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

ως ο θεμελιωτής της νέας Ελλάδος και αναγνωρίστηκε από την Εθνική

Αντιπροσωπεία ως Εθνάρχης.

---

Το επίγραμμα που ο ίδιος φρόντισε να γραφεί στον τάφο του:

Φ.Μ.

1234567890123456789012345678901234567890123456789012345678901234567890

---------------

19 Μαρτίου

+ Α' ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Χρυσάνθου και Δαρείας, Διοδώρου Πρεσβ.

1205 Μετά την ήττα του στρατού μας στο Αδραμύτιον, ολόκληρη η

βορειοδυτική Μικρά Ασία περιέρχεται στους λατίνους. Εξαίρεση

αποτελούν οι πόλεις Νίκαια και Προύσα, οι οποίες παρέμειναν

υπό τον Θεόδωρο Λάσκαρη.

1770 Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πολιορκία της Κορώνης.

1914 Οι αλβανοί πνίγουν στο αίμα εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς.

Σκοτώθηκαν 117 άνδρες και 7 γυναίκες.

1919 Αποφασίζεται και επιτυγχάνεται από 19-3-1919 έως 29-3-1919

η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία. Μονάδες

της Ελληνικής ΙΙ Μεραρχίας αναλαμβάνουν την οργάνωση της όλης

αμυντικής γραμμής.

1941 Ισχυρή ιταλική επίθεση στο μέτωπο Τρεμπεσίνας αποκρούεται με

βαρύτατες απώλειες για τους ιταλούς.

1959 Η Ελληνική Βουλή ανακηρύσσει ομοφώνως "άξιον της Πατρίδος"

τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα (Διγενή).

---------------

20 Μαρτίου

Των εν μονή Αγ. Σάββα αναιρεθέντων Πατέρων

1807 Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιαβίν προσβάλλει μαζί με Ελληνικά πλοία

το κάστρο της Τενέδου και αναγκάζει την τουρκική φρουρά να

παραδοθεί.

1822 Τμήμα φιλελλήνων, υπό την αρχηγία του Κορσικανού Συνταγματάρχη

Βαλέστ, αποβιβάζεται στο Λουτρό Σφακίων, για να ενισχύσει τον

Κρητικό αγώνα.

1824 Σφαγές Ελλήνων στην Ανώπολη Χανίων. Την ίδια ημέρα στο

Μεσολόγγι ο φιλέλλην Ιταλός Γκάμπα εκδίδει το πρώτο φύλλο της

εφημερίδς "Ελληνικός Τηλέγραφος" στα ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά

και γερμανικά.

1833 Περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες από το χωριό Μουρνιές Χανίων

συγκεντρώνονται και συντάσσουν υπόμνημα με το οποίο ζητούν

αυτονομία. Ο Μουσταφά πασάς στέλνει ιππείς, οι οποίοι, αφού

τους διασκορπίζουν, συλλαμβάνουν και απαγχονίζουν 50 Κρήτες.

1833 Οι υπό τον Χριστόφορο Νέζερ βαυαρικές στρατιωτικές δυνάμεις

παραλαμβάνουν την Ακρόπολη των Αθηνών από τους τούρκους.

1941 Ο Μουσολίνι παραδέχεται την ήττα των στρατευμάτων του στο

Βορειοηπειρωτικό μέτωπο και ομολογεί την αποτυχία της Εαρινής

επιθέσεώς του.

1943 Στην Καστοριά οι ιταλοί εκτελούν ντόπιους και τον ιερέα

Χρ. Παπαχρήστου.

---------------

21 Μαρτίου

Θωμά Α' Αρχιεπ. Κων/πόλεως, Ιακώβου ομολ. Γεωργίου νεομ.

630 Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα

Ιεροσόλυμα.

1770 Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους τούρκους και καταλαμβάνουν

την Κυπαρισσία.

1800 Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και

τουρκίας, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα αποτελούν στο εξής

την "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων", με κυβέρνηση από τους

προκρίτους του τόπου, αλλά υπό την επικυριαρχία της Πύλης.

1821 Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες, υπό την αρχηγία των Πετμεζαίων,

του Φωτήλα, Σ. Χαραλάμπη και Ν. Σολιώτη, επιτίθεται με επιτυχία

εναντίον των τούρκων στην περιοχή Καλαβρύτων και υποχρεώνει τον

διοικητή της φρουράς, Αρναούτογλου, να παραδώσει την Πόλη.

1825 Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών

πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.

1827 Δύναμη Ελληνικού ιππικού, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, συγκρούεται

με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου. Η μάχη,

αν και στοίχισε ακριβά και στις δύο πλευρές, έληξε χωρίς

σημαντικά αποτελέσματα.

1854 Ελληνικές δυνάμεις, υπό τους Κ. Τζαβέλα, Αθ. Πετμεζά και

Κ. Πλαπούτα, επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον

των ανδρών του Φουάτ πασά. Μετά από σκληρό αγώνα, οι τούρκοι

αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην Άρτα.

1878 Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη,

συγκρούονται με τους τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα

Καρδίτσας.

1921 Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην

Μικρασιατική Εκστρατεία.

1956 Στην Λευκωσία οι τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή

συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας και προκαλούν μεγάλες

ζημιές σε εκκλησίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και κατοικίες

Ελλήνων.

---------------

22 Μαρτίου

Βασιλείου Αγκύρας, Δροσίδος, Καλλινίκης μ., Ευθυμίου Δημητσάνας οσιομ.

1821 Οι τούρκοι κανονιοβολούν από το φρούριο των Πατρών την πόλη

και ιδίως την μητρόπολη, όπου είχαν καταφύγει πολλές Ελληνικές

οικογένειες. Οι Δεληγιανναίοι κηρύσσουν την Επανάσταση στα

Λαγκάδια Αρκαδίας και επικεφαλής 400 οπλοφόρων επιτίθενται

κατά των εκεί τούρκων.

1829 Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, με το οποίο προτείνεται

η ίδρυσις Ελληνικού Κράτους, το οποίο θα περιλαμβάνει την

Πελοπόννησο, την Στερεά και τις Κυκλάδες.

1919 Το 3ο και 5/42 Ελληνικά ΣΠ συνάπτουν σκληρή μάχη στην

Κουμπάνκα - Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού. Η ηρωική

δράση τους επιτρέπει την απαγκίστρωση και σύμπτυξη του

συνόλου των συμμαχικών δυνάμεων της περιοχής και δίνει

τον απαιτούμενο χρόνο για την εκκένωση της Οδησσού.

---------------

23 Μαρτίου

Νίκωνος και 199 μαρτύρων, Δομετίου μ.,

Λουκά Ανδριανουπόλεως εν Μυτιλήνη Νέου οσ.

1821 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑΣ ΑΥΛΑΣ.

Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Ηλία

Μαυρομιχάλη, εισέρχεται στην Καλαμάτα και εξαναγκάζει τον

τούρκο διοικητή της να παραδώσει την πόλη. Το μεσημέρι,

μπροστά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 24 ιερείς ευλογούν

τις Ελληνικές Σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

Υπογράφεται η προκήρυξη του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη,

ως "Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων και της

Μεσσηνιακής Συγκλήτου", με τον τίτλο "Προειδοποίησις εις τας

Ευρωπαϊκάς Αυλάς", με την οποία αναγγέλλεται επισήμως στις

Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως.

1821 Οι Γρηγοράκηδες, μετά από συνεννόηση με τον Κυριακούλη

Μαυρομιχάλη, υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.

1821 Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος, Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης,

επικεφαλής 400 αγωνιστών, εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την

Σημαία της Επαναστάσεως.

1906 Ο επικεφαλής μικρού ανταρτικού σώματος, Μακεδονομάχος Γεώργιος

Σκαλίδης, ενεργώντας τολμηρή επιδρομή στην πεδιάδα Μοναστηρίου

και καταδιωκόμενος από τουρκικά τμήματα, κυκλώνεται στον ποταμό

Εριγώνα, κοντά στο χωριό Ζόβιτς, όπου πίπτει ηρωικώς μαχόμενος

με 10 από τους άντρες του.

1941 Το υποβρύχιο "Τρίτων" τορπιλίζει το ιταλικό πλοίο "Κάρνια"

κοντά στο Πρίντεζι.

---

Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς

αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και

της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.

Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός

και απέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη

άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή

και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.

Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας,

με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να

ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και

διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της

λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.

Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς

αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν

μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς

τυραννίας.

Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας

εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων

μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε

και άλλο δεν φρονεί, ει μη την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ.

Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των

ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα

μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα

της Ελευθερίας.

Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν.

Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων

των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν

ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα

δίκαιά μας.

Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω

τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε,

απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες,

ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν,

και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας

ευγνωμοσύνην μας.

1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα

Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου

Πέτρος Μαυρομιχάλης,

αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού

[Το πρωτότυπο έγγραφο σώζεται στο Αρχείο του Foreign Office.]

http://www.mani.org.gr/istor/diak/diakirixi.htm

---

---------------

24 Μαρτίου

+ Προεόρτια Ευαγγελισμού

+ Β' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Παρθενίου Πατρ. Κων/πόλεως ιερ.

1078 Εκθρόνιση του Αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ' Δούκα. Στον θρόνο

ανέρχεται ο Νικηφόρος Γ' Βοτανιάτης.

1449 Οι τούρκοι καταλαμβάνουν την Άρτα και προβαίνουν σε θηριωδίες

κατά των Ελλήνων κατοίκων.

1657 Οι τούρκοι σκοτώνουν τον πατριάρχη Παρθένιο Γ' από την Χίο.

1821 Σε συγκινητική δοξολογία στον ποταμό Νέδωνα στην Καλαμάτα,

οι Μανιάτες και οι Μεσσήνιοι επαναστάτες δίνουν τον όρκο της

Ελευθερίας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναχωρεί από την Καλαμάτα

με 300 Μανιάτες για να ξεσηκώσει την Αρκαδία. Οι τούρκοι της

Κορώνης συλλαμβάνουν τον επίσκοπο Γρηγόριο. Οι τούρκοι της

Κορίνθου σκοτώνουν τον πρόκριτο Σπήλιο Νοταρά και κλείνονται

στην Ακροκόρινθο, όπου πολιορκούνται από τους Έλληνες

επαναστάτες υπό τους Θεοχαρόπουλο, Ν. Πετμεζά, Σ. Χαραλάμπη

και Αναγν. Στριφτόμπαλα. Ο αρματολός των Σαλώνων (Άμφισσας)

Πανουργιάς καλεί τους προκρίτους της περιοχής στον Προφήτη

Ηλία Άμφισσας, όπου κηρύσσει την Επανάσταση.

Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β', έχοντας πληροφορίες για την έκρηξη

της Επαναστάσεως, διατάσσει αθρόες εκτελέσεις Ελλήνων της

Κωνσταντινουπόλεως.

1854 Ο Γεώργιος Φιλάρετος υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως στην

Πλατανιά.

---------------

25 Μαρτίου

+ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

*** ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ***

717 Ανέρχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας μας ο Λέων Γ', ιδρυτής

της Δυναστείας των Ισαύρων.

1821 Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της

Επαναστάσεως στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Πατρών και ορκίζει

τους Αρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο

με 1.000 περίπου άνδρες τους. Στην συνέχεια συστήθηκε

"Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο", το οποίο ετέθη

τιμητικώς υπό την ηγεσία του Γερμανού.

Ο πρόκριτος της Τριπόλεως Αν. Κονδάκης με τον επίσκοπο

Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο

Ελληνικό Στρατόπεδο Πελοποννήσου.

1826 Ο Κιουταχής επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι

από το Μεσολόγγι, το οποίο υπερασπίζονται 138 μαχητές υπό τον

Παν. Σωτηρόπουλο και τον Κ. Τζαβέλα. Μετά από σκληρή μάχη οι

τούρκοι αποχωρούν με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από την φρουρά

σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.

1833 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής.

1838 Πρώτος επίσημος εορτασμός της ημέρας ως Εθνικής Εορτής.

1854 Ο Οπλαρχηγός του 1821 και αξιωματικός Χωροφυλακής Ν. Φιλάρετος

από το Προμύριο Πηλίου, κηρύσσει την Επανάσταση στο Πήλιο.

1896 Τελούνται στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο οι πρώτοι

σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με σκοπό την αναβίωση του αρχαίου

Ολυμπιακού πνεύματος. Πρωτεργάτες της αναβιώσεως των αγώνων

ήταν ο Δημήτριος Βικέλας και ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

1905 Το Σώμα του Υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό

Χαγορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.

1932 Τελούνται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

στον χώρο μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινή Βουλή των

Ελλήνων).

1938 Εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της

Ελλάδος.

---------------

26 Μαρτίου

Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ, Στεφάνου ομολ.

1821 Ο πρόκριτος της Γαστούνης Γεώργιος Σισίνης κηρύσσει την

Επανάσταση στην περιοχή και πολιορκεί το φρούριο του

Χλεμουτσίου, στο οποίο έχουν καταφύγει οι Τούρκοι.

Οι εκπρόσωποι του Αχαϊκού Διευθυντηρίου (επίσκοπος Γερμανός,

Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος) επιδίδουν

ανακοίνωση στους προξένους των ξένων δυνάμεων στην Πάτρα,

με την οποία γνωστοποιούν την κήρυξη της Επαναστάσεως.

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως

στον Πύργο Ηλείας.

1833 Παράδοση της Εύβοιας από τους τούρκους στους Έλληνες.

1940 Πεθαίνει ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

1946 Η Αμερικανική Γερουσία με ψήφισμά της αναγνωρίζει για

δεύτερη φορά (η πρώτη στις 17-5-1920) τα Ελληνικά δικαιώματα

στην Β. Ήπειρο.

---------------

27 Μαρτίου

Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη μ., Φιλητού και Λυδίας μ.

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στην Μονή του Οσίου

Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Βοιωτία.

Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά,

ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδος, Σάλωνα (Άμφισσα).

Ο Ραΐπ αγάς με 40 Λαλαίους καταφθάνει σε βοήθεια των

πολιορκημένων τούρκων του Χλεμουτσίου και προσβάλλει τους

Έλληνες επαναστάτες από τα νώτα, αναγκάζοντάς τους να λύσουν

την πολιορκία και να αποχωρήσουν βιαστικά.

1854 Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Καραφίλ Μπέη, καταλαμβάνουν

το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και

πυρπολήσεις 400 σπιτιών. Οι Ηπειρώτες επαναστάτες υπό τον

Θεοδωράκη Γρίβα καταφεύγουν στον Ζυγό Μετσόβου.

1919 Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και

συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας, ενώ οι

υπόλοιπες Μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος

διέρχονται το Δνείστερο στις 29-3-1919 και συγκεντρώνονται

στο Μπουγάζ.

---------------

28 Μαρτίου

Ιλαρίωνος θαυμ., Ηρωδίωνος επ. Ν. Πατρών, Ησυχίου Ιεροσολύμων,

Ησυχίου Σιναΐτου

1821 Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν

την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας. Το φρούριο της

Μονεμβασίας, στο οποίο κατέφυγαν 4.500 τούρκοι, πολιορκείται

από τον Πιέρο Γρηγοράκη.

Ο Αθανάσιος Διάκος επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών φθάνει στον

Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από

τον διοικητή της Χασάν αγά.

Ο Πρόκριτος Αναγνώστης Λιδωρίκης και οι Οπλαρχηγοί Δήμος

Σκαλτσάς και Παπαγεωργίου Πολίτης υψώνουν την Σημαία της

Επαναστάσεως και εισέρχονται στο Λιδορίκι, το οποίο και

παραδίδεται χωρίς αντίσταση.

1822 Δύναμη από 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθεται στην περιοχή

Ρεθύμνου εναντίον πενταπλασίων τούρκων, τους οποίους

κατανικά και καταδιώκει.

1833 Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των

συνόρων της Ελλάδας, η τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την

Λαμία.

1957 Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί

από τους Άγγλους. Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι

τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

---------------

29 Μαρτίου

+ Διαδόχου Φωτικής, Μάρκου επ. Αρεθουσίων, Ευσταθίου Βιθυνίας

1430 Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β' κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους

Βενετούς και την παραδίδει στην λεηλασία και τις φλόγες.

1821 Δύναμη 300 Μανιατών υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη δίνουν την πρώτη

μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας (Γορτυνίας)

και νικούν τους 1.700 τούρκους της περιοχής, οι οποίοι

εγκαταλείπουν στο πεδίο της μάχης 500 νεκρούς.

1823 Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση, η οποία

εκλέγει ως πρόεδρο του Εκτελεστικού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη,

ορίζει ως έδρα διοικήσεως την Τρίπολη και κλείνει τις εργασίες

της στις 18 Απρ. με την "Διακήρυξη για την πολιτική των Ελλήνων

ύπαρξιν και ανεξαρτησία".

1864 Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα

των Ιονίων Νήων. Η Κέρκυρα και οι Παξοί καθορίζονται ως

αφοπλισμένοι νήσοι.

---------------

30 Μαρτίου

Ιωάννου της Κλίμακος, Ευβούλης μητρός Αγ. Παντελεημ.,

Ζαχαρίου Κορίνθου ιερομ.

1821 Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Θ. Χαλβαντζή εξαναγκάζουν σε

παράδοση τους τούρκους του χωριού Μαλανδρίνο Λιδορικίου.

1822 Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή,

φθάνει βόρεια της Χίου. Μπροστά στον μεγάλο αυτό κίνδυνο, το

Υπουργείο Ναυτικών καλεί σε συναγερμό όλα τα ναυτικά νησιά για

κοινή αντιμετώπιση του εχθρού.

1919 Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία αναλαμβάνει την άμυνα του Δνείστερου

ποταμού στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι.

1827 Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτου της Ελλάδος από

την Γ' Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας.

---------------

31 Μαρτίου

+ Γ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Υπατίου επ. Γαγγρών ιερομ., Ακακίου Μελιτηνής

1821 Οι τούρκοι που είχαν νικηθεί από τον Κολοκοτρώνη στην γέφυρα

του Αλφειού κοντά στην Καρύταινα, αφού ενισχύθηκαν με 2.500

ομοεθνείς τους, καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Σάλεσι.

Στην Σμύρνη, μετά από ψευδή διάδοση για κήρυξη Ρωσοτουρκικού

πολέμου, λόγω της Ελληνικής Επαναστάσεως, ο τουρκικός όχλος

προβαίνει σε άγριες σφαγές Ελλήνων.

Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, επιτίθεται

και κυριεύει το φρούριο Ώρα της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον

τούρκο διοικητή της πόλεως Χασάν Αγά να την παραδώσει στους

Έλληνες.

Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, επικεφαλής Ελλήνων

επαναστατών, με εντολή του Αθανασίου Διάκου απελευθερώνει την

Αταλάντη Λοκρίδος.

1943 Το ελληνικό υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει εχθρικά πλοία,

χρησιμοποιώντας τορπίλες, στο λιμάνι του Γυθείου.