Ποτέ ξανά κίτρινα δόντια

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ελληνική γλώσσα

Διαβάστε το κείμενο. αξίζει τον κόπο ειλικρινά. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε την δύναμη του θησαυρού της κακοποιημένης μας γλώσσας.

Hellenic Quest τιτλοφορείται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για αγγλόφωνους και ισπανόφωνους... Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από την γνωστή εταιρεία Η/Υ Apple, της οποίας ο Πρόεδρος Τζών Σκάλι λέει σχετικά:

«Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει την δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει τόσες γνώσεις, περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος έχει ως τώρα ανακαλύψει».

΄Ισως να πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και την γλώσσα των Ελλήνων. Σήμερα οι Βρεταννοί επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία Ελληνικά, «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρησης των επιχειρήσεων». Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρεταννών ειδικών ότι:

«Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει την λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνον στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης».

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο ΙΡΒΑΙΝ της Καλλιφόρνιας να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκε η γλωσσολόγος και Ελληνίστρια Μάκ Ντόναλτ και μαζί της οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στο πρόγραμμα Η/Υ ΄Ιβυκο αποθησαυρίστικαν 6.000.000 λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους. Δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας! Επίσης στον ΄Ιβυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα, 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Επ' αυτού ο καθηγητής Μπρούνερ λέει:

«Σε όποιον απορεί, γιατί τόσα εκατομμύρια δολλάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής γλώσσας, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας! Και η επαφή μαζί τους θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας». Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι Ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90.000.000 έναντι 9.000.000 της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα, προέκυψε από την διαπίστωση των επιστημόνων της πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται σαν νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική και όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτηρίζουν σαν «σημειολογικές».

Νοηματική γλώσσα όπως είναι γνωστό, θεωρείται η γλώσσα όπου το «σημαίνον» δηλαδή η λέξη και το «σημαινόμενο» δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει(πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία ορίζεται αυθαίρετα ότι το «σημαινόμενο» εννοείται με το «σημαίνον»! Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια» (π.χ. Γεωμετρία=γη+μετρώ), ενώ σε όλες τις άλλες οι λέξεις είναι συμβατικές. Σημαίνουν κάτι, επειδή απλά έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τις χρησιμοποιούν. Υπάρχει δηλαδή αιτιώδης σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, που είναι κάτι ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Τα πιο τέλεια προγράμματα «Ίβυκος», «Γνώσεις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, γεγονός που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και αυτό επειδή η Ελληνική γλώσσα, έχει μαθηματική δομή επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα Ελληνικά προσφύματα «-ΙΣΜΟΣ», «-ΛΑΝΔΗ», «ΤΗΛΕ», «ΜΙΚΡΟ»,»ΜΕΓΑ»,»ΣΚΟΠΟ», «ΣΥΝ» κ.α. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα ως «μη οριακή», δηλαδή μόνον σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια. ΄Ετσι, γι' αυτό είναι απαραίτητη στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική κ.ά. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική γλώσσα ως η επίσημη της ευρωπαϊκής ένωσης, διότι το να μιλά κανείς για ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σαν να μιλά σ' έναν τυφλό για χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: